Priopćenje za javnost

HVIDRa podjela

Udruga HVIDR-a Daruvar je kroz projekt Ministarstva hrvatskih branitelja, „Pomoć braniteljima Daruvara i okolice“, podijelila 100 paketa pomoći s hranom čija je vrijednost bila 300 kn svaki. Aktivnost je provedena tijekom prosinca 2021. godine na području 5 JLS-a na čijem području djeluje (Grad Daruvar, Općina Dežanovac, Đulovac, Končanica i Sirač).

Paketi su podijeljeni hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, te stradalnicima Domovinskog rata u potrebi koji su posebno ugroženi zbog bolesti, starije životne dobi, teške materijalne situacije, života u samačkom kućanstvu i slično.

Prilikom planiranja projekta, a u svrhu utvrđivanja ciljne skupine – hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji i stradalnici Domovinskog rata na području Grada Daruvara i okolnih općina (Sirač, Dežanovac, Đulovac, Končanica) – provedena je analiza članova braniteljskih udruga koja se može sažeti kako slijedi (Izvor: HVIDR-a Daruvar):

– Na području Grada Daruvara i okolnih naselja živi oko 3500 branitelja, a samo manji broj je uključen u braniteljske udruge,

– 173 hrvatska branitelja je nezaposleno, od čega dio njih (više od 100 osoba) prima zajamčenu minimalnu naknadu (Izvor: HZZ, 08/2019).

Pretpostavlja se da je broj branitelja koji žive u vrlo skromnim materijalnim uvjetima i ispod granice siromaštva veći od gore navedenog, jer braniteljske udruge posjeduju saznanja o svojim članovima koji nisu upisani u evidencije u sustavu socijalnih pomoći, jer ne žele da ih se tamo upisuje. Stoga se može zaključiti da je taj broj cca 10% veći od prikazanog, te da su to osobe koje su nezaposlene, ali se ne vode u evidenciji HZZ-a, niti primaju naknada za nezaposlene hrvatske branitelje.

Epidemija bolesti COVID-19 tijekom 2020. i 2021. godine je unazadila njihov ionako teški socijalni položaj.

Iz svega gore navedenog evidentno je da je nužno pomoći jednokratnim paketima pomoći najugroženijem dijelu braniteljske populacije u Daruvaru i okolici.

Ovim putem zahvaljujemo svim svojim volonterima koji su nam pomogli u podjeli paketa na području svih 5 jedinica lokalne samouprave.

U nadi da smo braniteljima, koji su u težoj materijalnoj situaciji, barem malo uljepšali blagdane, želimo u novoj 2022. godini sve najbolje i puno sreće svim ljudima dobre volje!

Predsjednik Udruge HVIDR-a Daruvar
Krešimir Ivančić

Skip to content